Welkom op onze website!

Na zijn studies wiskunde, studeerde hij als bariton bij Bernadette Degelin aan de Hogeschool van Antwerpen, departement Muziek (vroeger het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen) waar hij zich bijwerkte in het zangersrepertoire. Hij kreeg er o.a. les van Lucienne Van Dijck en Jozef De Beenhouwer (Lied), Andrew Wise (Oratorium) en Guy Joosten (Opera). Hij volgde er ook masterclasses bij o.a. John Norris, Carol Yahr en Udo Reinemann. Joris wordt vandaag gecoacht door Bart De Kegel.

Joris is een gegeerde baritonsolist. Hij zong al in heel wat Europese landen, New York en Zuid-Korea. Joris beheerst een ruim repetroire: de Passionen, Kantatas en Weihnachtsoratorium van JS Bach, de grote Romantische en Klassieke oratoria en liedcycli. De laatste jaren wordt Joris meer en meer gevraagd in Romantisch en hedendaags repertoire. Zo zong hij de laatste jaren oa Beethovens 9de symfonie, Mirror of Perfection van Richard Blackford, Lieder eines Fahnrenden Gesellen van Gustav Mahler. Ook Carmina Burana (Carl Orff) staat vaak op de concertagenda. Hij creëerde de laatste jaren oa werk van Bo Holten, Johan Dujick, Kris Oelbrandt (ism I Solisti del Vento) en Jelle Tassyns.

Opera is hem evenmin vreemd: Joris zong in Leiden (NL) de rol van Zuniga in de opera Carmen van G. Bizet en vertolkte de titelrol in Orfeo van F. Bertoni. Ook speelde Joris de rol van Hans in Grietje de Heks, een kinderopera op muziek van Filip Martens en was hij te horen in Vadermoord, een muziektheaterproductie van TG Vagevuur.

Sinds 2005 is Joris bariton bij het Vlaams Radio Koor o.l.v. chefdirigent Hervé Niquet. Daar creëerde hij als solist ook werk van Bo Holten en Johan Dujick en werkte er mee aan tal van cd-, radio- en tv-opnamen.
Joris werkte ook al samen met Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe, Bo Holten, Kurt Bikkembergs, Patrick Peire, Jos Van Immerseel, Timo Nuoranne, Marcus Creed, Kaspars Putnins, Paul Hillier, Mariss Jansons en tal van andere dirigenten.

Joris legde zijn muzikale basis als violist en deed zo orkestervaring op in o.a. het Brussels Youth Orchestra, het Oost-Vlaams Kamer Orkest en het Oost-Vlaams Symfonisch Orkest o.l.v. Geert Baetens.

Professioneel is Joris naast zijn opdrachten als bariton ook aan het werk als dirigent. Hij volgde koordirectie bij o.a. Jan Vuye aan de Stedelijke Muziekacademie te Waregem, waar hij in juni 2004 afstudeerde met de grootste onderscheiding. Daarnaast studeerde Joris te Utrecht (Masterclasses Kurt Thomas Cursus Koor- en Orkestdirectie), waar hij onder meer werkte met de dirigenten Daan Admiraal, Jos Van Veldhoven en Daniel Reuss. Hij had de eer om het Wiener Kammerchor te dirigeren.
Sinds 2000 is hij artistiek leider van het Gents Universitair Koor waar hij tal van concerten dirigeerde en successen boekte in binnen- en buitenland (Hongarije, Groot-Brittannië, Denemarken, Polen, Spanje, Italië, Oostenrijk, New York (VS)). Ook stond A Child Of Our Time op het programma waar Joris de algemene muzikale leiding op zich nam en daarbij ook het Gents Universitair Symfonisch Orkest dirigeerde. In juli 2015 behaalde Joris met het Guk een gouden medaille op de International Youth Music festival in Bratislava.
In augustus 2010 kreeg een nieuw ambitieus kamerkoor vorm onder de naam Koriolis, waar Joris de artistieke leiding op zich neemt.

Meer info: www.jorisderder.be