Het GUK

Wie zijn wij?

Het Gents Universitair Koor (GUK) werd in 2000 opgericht door enkele studenten die samen op verkenning gingen in de koormuziek. Het koor kwam tot bloei met de aanstelling van Joris Derder als dirigent in 2001, en het GUK telt tegenwoordig een 75-tal leden. Naast de semestriële concerten in eigen beheer luistert het Gents Universitair Koor jaarlijks academische zittingen en congressen op. In de provinciale toernooien van Oost-Vlaanderen wordt het GUK reeds jaren gehonoreerd met de klasse van uitmuntendheid, sinds februari 2013 zelfs met onderscheiding.

De jaarlijkse buitenlandse concertreizen brachten het GUK al in New York en in half Europa, met als mooie hoogtepunten een optreden in de wonderlijke akoestiek van de San Marcobasiliek in Venetië, en een gouden medaille in het International Youth Music Festival in Bratislava in 2015.

Het repertoire van het GUK varieert van polyfonie uit de vroege renaissance, over barok en romantische werken, tot 21ste-eeuwse koorliteratuur. Het GUK waagt zich ook regelmatig aan grotere werken, met onder andere Dido & Aeneas van Purcell, de requiems van Fauré en Verdi, en het oratorium ‘A child of our time’ van sir Michael Tippett in samenwerking met het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO). Voor haar tienjarig bestaan in 2010 voerde het GUK de Carmina Burana van Carl Orff uit voor een uitverkochte Bijloke. Het meest tot zijn recht komt de ontembare creatieve energie van het studentenkoor echter in cross-overprojecten die muziektheater benaderen, zoals de komische cantate ‘De Schipbreuk’ van Johan Wagenaar, het totaalspektakel ‘iShakespeare’ of de gekke, enthousiasmerende voorstelling ‘Beestig’.

In november 2014 nam het GUK deel aan het project ‘1000 Voices for Peace’. Dit project werd georganiseerd door het Festival van Vlaanderen Brussel naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de Grote Oorlog. Het werd de wereldpremière van een grootschalig oratorium voor de vrede, geschreven voor symfonisch orkest en meer dan duizend zangers. De zangers kwamen uit België en uit een selectie van de meer dan vijftig landen die destijds betrokken waren bij het conflict. Het GUK had de eer om het Ierse koor BA Voice and Dance Choir van de University of Limerick te mogen ontvangen. In 2017 maakte het GUK deel uit van het grote Uni Ducentiproject ter gelegenheid van 200 jaar UGent: 350 muzikanten brachten samen in de grootste concertzalen van België een muzikaal eerbetoon aan onze Alma Mater.

Visie en missie

Het GUK brengt studenten samen met verschillende interesses, studieachtergronden, … Door één gemeenschappelijke hobby, namelijk zingen, wordt er toch een verbondenheid gecreëerd. Het GUK wil dan ook in de eerste plaats een vriendengroep zijn die samen musiceert. Daarnaast wil het GUK haar leden uitdagen, naar een hoger niveau tillen en kennis laten maken met de grote diversiteit aan muziek uit verschillende stijlperiodes. De dirigent, Joris Derder, ondersteunt deze visie ten volle door voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe verrijkingen.

Het GUK wil echter niet alleen haar leden muzikaal verrijken maar ook de luisteraar. Dankzij de gehanteerde prijzen kan het studentenpubliek op een budgetvriendelijke manier kennis maken met koormuziek. Cultuur en specifiek koormuziek worden zo laagdrempelig aangeboden aan zowel de Gentse studenten als andere cultuurliefhebbers.

Geïnteresseerd om mee te zingen?

Wil je graag lid worden van het GUK, dan kun je je reeds inschrijven als kandidaat. Dan geven we jou een seintje van zodra er nieuwe open repetities en stemproeven zijn; dit is normaal gezien bij het begin van elk semester het geval.

 

Dirigent

Na zijn studies wiskunde, studeerde Joris als bariton bij Bernadette Degelin aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen waar hij zich bijwerkte in het zangersrepertoire. Hij kreeg er o.a. les van Lucienne Van Dijck en Jozef De Beenhouwer (Lied), Andrew Wise (Oratorium) en Guy Joosten (Opera). Hij volgde er ook masterclasses bij o.a. John Norris, Carol Yahr en Udo Reinemann. Joris wordt vandaag gecoacht door Bart De Kegel. Sinds 2005 is Joris bariton bij het Vlaams Radio Koor o.l.v. chefdirigent Hervé Niquet.

Joris concerteerde ook als solist in heel wat Europese landen, New York en Zuid-Korea in samenwerking met tal van andere ensembles, in een heel uiteenlopend repertoire, gaande van Renaissance tot hedendaags en creaties van nieuw werk. Hij werkte onder meer samen met Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe, Bo Holten, Johan Duijck, Kurt Bikkembergs, Patrick Peire, Jos Van Immerseel, Timo Nuoranne, Marcus Creed, Kaspars Putnins, Paul Hillier, Mariss Jansons en tal van andere dirigenten.

Opera is hem evenmin vreemd: Joris zong in Leiden (NL) de rol van Zuniga in de opera Carmen van G. Bizet en vertolkte de titelrol in Orfeo van F. Bertoni. Ook speelde Joris de rol van Hans in Grietje de Heks, een kinderopera op muziek van Filip Martens en was hij te horen in Vadermoord, een muziektheaterproductie van TG Vagevuur.

Joris is ook professioneel aan het werk als dirigent. Hij volgde eerst koordirectie bij Jan Vuye aan de Stedelijke Muziekacademie te Waregem, waar hij in juni 2004 afstudeerde met de grootste onderscheiding. Daarna volgde Joris verschillende Masterclasses, waaronder Kurt Thomas Cursus Koor- en Orkestdirectie te Utrecht. Hij had de eer het Wiener Kammerchor te dirigeren.

Sinds 2000 is hij artistiek leider van het Gents Universitair Koor waar hij tal van concerten dirigeerde en successen boekte in binnen- en buitenland. In juli 2015 behaalde Joris met het GUK goud en zilver op het International Youth Music Festival in Bratislava.

In augustus 2010 kreeg een nieuw ambitieus kamerkoor vorm onder de naam Koriolis, waar Joris de artistieke leiding op zich neemt.

Bestuur

Xavier De Becker

Voorzitter

Bob Oeyen

Vicevoorzitter

Thibault Bonne

Penningmeester

Andries Poppe

Secretaris

Heidi Van den Camp

Logistiek beheerder

Tilde Crevels

Public Relations

Simon Spoelders

Public Relations

Janne Louage

Weekendverantwoordelijke

Naomi Ackaert

Feest & Animatie

Hannelore Lenssens

Feest en Animatie

Jutta Crois

Redactie

Juriaan Vanmechelen

Reisleider

Top