Who are we?

The Ghent University Choir (GUK) was founded in 2000 by a few students who explored choral music together. The choir flourished with the appointment of Joris Derder as conductor in 2001, and the GUK now has about 75 members. In addition to the half-yearly in-house concerts, the Ghent University Choir annually graces academic sessions and conferences. In the provincial tournaments of East Flanders, the GUK has been honored for years with the class of excellence, since February 2013 even with distinction.

De jaarlijkse buitenlandse concertreizen brachten het GUK al in New York en in half Europa, met als mooie hoogtepunten een optreden in de wonderlijke akoestiek van de San Marcobasiliek in Venetië, en een gouden medaille in het International Youth Music Festival in Bratislava in 2015.

Het repertoire van het GUK varieert van polyfonie uit de vroege renaissance, over barok en romantische werken, tot 21ste-eeuwse koorliteratuur. Het GUK waagt zich ook regelmatig aan grotere werken, met onder andere Dido & Aeneas van Purcell, de requiems van Fauré en Verdi, en het oratorium ‘A child of our time’ van sir Michael Tippett in samenwerking met het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO). Voor haar tienjarig bestaan in 2010 voerde het GUK de Carmina Burana van Carl Orff uit voor een uitverkochte Bijloke. Het meest tot zijn recht komt de ontembare creatieve energie van het studentenkoor echter in cross-overprojecten die muziektheater benaderen, zoals de komische cantate ‘De Schipbreuk’ van Johan Wagenaar, het totaalspektakel ‘iShakespeare’ of de gekke, enthousiasmerende voorstelling ‘Beestig’.

In november 2014 nam het GUK deel aan het project ‘1000 Voices for Peace’. Dit project werd georganiseerd door het Festival van Vlaanderen Brussel naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de Grote Oorlog. Het werd de wereldpremière van een grootschalig oratorium voor de vrede, geschreven voor symfonisch orkest en meer dan duizend zangers. De zangers kwamen uit België en uit een selectie van de meer dan vijftig landen die destijds betrokken waren bij het conflict. Het GUK had de eer om het Ierse koor BA Voice and Dance Choir van de University of Limerick te mogen ontvangen. In 2017 maakte het GUK deel uit van het grote Uni Ducentiproject ter gelegenheid van 200 jaar UGent: 350 muzikanten brachten samen in de grootste concertzalen van België een muzikaal eerbetoon aan onze Alma Mater.

Visie en missie

Het GUK brengt studenten samen met verschillende interesses, studieachtergronden, … Door één gemeenschappelijke hobby, namelijk zingen, wordt er toch een verbondenheid gecreëerd. Het GUK wil dan ook in de eerste plaats een vriendengroep zijn die samen musiceert. Daarnaast wil het GUK haar leden uitdagen, naar een hoger niveau tillen en kennis laten maken met de grote diversiteit aan muziek uit verschillende stijlperiodes. De dirigent, Joris Derder, ondersteunt deze visie ten volle door voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe verrijkingen.

Het GUK wil echter niet alleen haar leden muzikaal verrijken maar ook de luisteraar. Dankzij de gehanteerde prijzen kan het studentenpubliek op een budgetvriendelijke manier kennis maken met koormuziek. Cultuur en specifiek koormuziek worden zo laagdrempelig aangeboden aan zowel de Gentse studenten als andere cultuurliefhebbers.

Zot van Zingen !?

Het GUK is een Gentse studentenvereniging waar samenzang centraal staat. Denk je nu bij jezelf: “Ik wil eigenlijk wel deel uitmaken van die zotte bende zangers.” Dat kan! Ieder semester verwelkomen we een nieuwe lading Gentse studenten. Zowel universiteits-, hogeschool- als doctoraatsstudenten kunnen lid worden van ons koor. Ben je geïnteresseerd in een plekje binnen de GUK-familie, dan hebben we twee woorden voor jou: open repetities!