GUK ontwaakt uit winterslaap

Een nieuw semester is aangebroken. Met plezier verlaten de zangers en zangeressen van het Universitair Koor hun warme studentenkamertje en trekken de winterse kou in op zoek naar nieuwe muzikale uitdagingen. De eerste repetitie was al meteen een heel bijzondere: Prof. De Grauwe kwam naar onze Therminal om ons de historisch correcte uitspraak van de Carmina toe te lichten. Hetgeen zorgde voor een bijzonder geïnteresseerd en groot publiek.

Gracias!

In de eerste nieuwsbrief van het jaar mogen we u, supporter of misschien wel Vriend van het GUK, niet vergeten bedanken. Hoewel het al eventjes achter de rug is, mijmeren we af en toe nog steeds terug naar ons laatste optreden in Het Pand en Intermezzo. Wij hebben er met volle teugen van genoten, en we hopen dat u hetzelfde kan zeggen. Wij denken het alvast wel, als we even terugdenken aan de grote opkomst en de vele positieve reacties.

Italia!
Ook dit semester staan we niet stil. Het gonst hier al van de bedrijvigheid, op de thuisbasis van het GUK.
Alle voorbereidingen voor de Carmina worden getroffen, maar we denken ook al verder aan onze reis naar Italië deze zomer!
We trekken er tien dagen op uit, en verkennen het noordoosten van Italië met onder andere bezoeken aan Verona, Vincenzo en Simione. Maar het zou geen echte koorreis zijn zonder een concert. We nemen daarginds deel aan het Choral Festival Verona Garda. We zullen liefst 4 keer optreden, maar niet zonder veel cultuur en natuur in Italië mee te pikken. Tijdens de reis maken we ook een muzikale tussenstop op het San Marcoplein in Venetië.

Een decennium GUK: Carmina Burana
Onze hoofdschotel dit semester is toch wel de opvoering van de Carmina Burana van Carl Orff.
Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het GUK verplaatsen we ons op 4 mei 2010 even naar de grote concertzaal van de Gentse Bijloke. Hiervoor zorgden we voor een grootschalige samenwerking met andere Gentse koren en Hogeschool Gent.
Deelnemende koren zijn:
Cantabile Gent onder leiding van Andrew Wise. Cantabile-Gent verzorgt concerten met een ruime waaier aan muziek, zowel a capella als met instrumentale begeleiding. Verder luistert het koor missen, academische zittingen, jubilea en vieringen allerhande op. In eigen land verzorgde Cantabile-Gent honderden concerten en uitvoeringen voor Jeugd en Muziek, de VRT, het Festival van Vlaanderen.
kinderkoor Koreando o.l.v. Willy Adam. Vierde ook al haar 10-jarig bestaan in schooljaar 2006-2007 met een creatie van “koning Belsassar”, een werk speciaal gecomponeerd voor Koreando door Andrew Wise
Koor van de Hogeschool Gent onder leiding van Jan Vuye.
– het tienjarige GUK
De volgende solisten werken mee aan ons project:
Griet De Geyter – sopraan. Behaalde de diploma’s meester in de muziek – opties zang en blokfluit aan het Lemmensinstituut in Leuven. Zij heeft samengewerkt met een groot aantal gerenommeerde ensembles, zoals het Flanders Recorder Quartet en Sarada.
Bart de Kegel – tenor. Kreeg zijn vocale opleiding bij Lucienne van Deyck en Diane Forlano, nog steeds zijn huidige coach. Volgde daarna diverse masterclasses. In 1999 won hij de Ema Spoorenberg Presentatie en werd sindsdien een veelgevraagd solist bij oratoriumuitvoeringen over heel Europa.
Philippe Souvagie – bariton. Studies aan het Gentse Conservatorium leverden hem eerste prijzen voor slagwerk, zang en kamermuziek. Behaalde hierna het meestergraaddiploma aan het Lemmensinstituut in Leuven. Zijn huidige coach is Lieve Vanhaverbeke.
We worden begeleid door pianisten Marc Masson en Tae Yoshioka, en door de slagwerkers van het Conservatorium Hogeschool Gent.
Houd dus nog een plekje open in uw agenda, dan zien we u hopelijk in mei op het feestelijke jubileum van het GUK.

Groeten,

het bestuur
Joris Derder, dirigent


Agenda
Zingen tot morgenvroeg op festival van de amateurkunsten – 2 mei 2010
Ook wij zingen op 2 mei mee met het grootste gelegenheidskoor van Vlaanderen. Samen met 70 andere koren brengen we klassiekers van o.a. Raymond van het Groenewoud, Laïs, Wannes Van De Velde en Clouseau. Iedereen, jong en oud, met of zonder zangervaring, kan meedoen aan dit unieke evenement! Vanaf 14 u op het Sint-Pietersplein, Gent.
Carmina – 4 mei 2010
Epische samenwerking tussen het GUK en Cantabile Gent in de Bijloke, Gent. Een spectaculaire afsluiter voor het 10-jarige bestaan van het Gents Universitair Koor.
Festival Verona Garda – 15 tot 19 juli 2010
Zomers optreden in vakantiesfeer. Na Spanje ontvangt ook Italië het Gents Universitair Koor met open armen.