Carmina Burana

Carmina BuranaOmdat het Gents Universitair Koor in 2010 haar 10-jarig jubileum viert en dit niet onopgemerkt wil laten voorbijgaan, hebben we als jong en ambitieus koor besloten om Carmina Burana van Carl Orff uit te voeren. Dit groots opgezet project ligt niet alleen in de lijn van de grote vooruitgang die we in de voorbije 10 jaar gemaakt hebben, maar heeft ook de bedoeling om het GUK in Gent en daarbuiten op een bijzondere manier in de kijker te zetten.

Het GUK is een jong(eren) koor dat bestaat uit Gentse studenten jonger dan 30. Voor jonge koorzangers is Carmina Burana een ‘droom’ en ook een must om eens uit te voeren. Het is een uitermate boeiend werk met invloeden van de middeleeuwen tot vandaag en een thematiek die tot de verbeelding spreekt: liefde, verleiding, braspartijen en heel wat humor, satire en zelfs sarcasme. Naast het feit dat dit werk perfect past bij een studentenkoor en haar publiek, is het ook een mijlpaal in de hedendaagse muziekgeschiedenis, steevast bezocht door melomanen van divers pluimage, en dus onmisbaar in het repertoire van het GUK.

Het project wordt organisatorisch en logistiek gesteund door de Universiteit Gent in samenwerking met de Bijloke Muziekcentrum Gent. Aangezien wij de kans krijgen om in Muziekcentrum De Bijloke te concerteren en gezien het feestelijke karakter van het concert, besloten we van de gelegenheid, de samenwerking en het enthousiasme van de deelnemers gebruik te maken om meer te organiseren dan een concert alleen. In samenwerking met de Universiteit Gent zal een thematische lezing worden georganiseerd over Carmina Burana en het daarin gebruikte middelhoog-Duits, de achtergrond en herkomst van de teksten, enz. Bij dit onderzoek zijn wij bijgestaan door professoren van de UGent. Zo heeft Prof. De Grauwe reeds een paar sessies met het koor gewerkt om de herkomst en de daaraan gekoppelde historisch correcte uitspraak van de middeleeuwse teksten toe te lichten en te verduidelijken. Op die manier maken wij de link tussen wetenschap en cultuur.

De versie van de Carmina Burana die het GUK zal brengen is deze voor twee piano’s, slagwerk, drie soli, gemengd koor en kinderkoor. Het GUK kiest dus niet voor de versie met groot symfonisch orkest, maar wil bewust de nadruk leggen op het kamermuziekaspect van dit grootse werk.
De samenwerking met bijna uitsluitend Gentse jonge zangers en instrumentisten maakt dit project tot een uniek, interessant en levendig gebeuren.

In samenwerking met
Cantabile Gent o.l.v. Andrew Wise, Koor Hogeschool Gent o.l.v. Jan Vuye en Kinderkoor Koreando o.l.v. Willy Adam
Sopraan: Griet De Geyter / Tenor: Bart De Kegel / Bariton: Philippe Souvagie
Pianisten: Marc Masson & Tae Yoshioka / Slagwerk: Slagwerkers Conservatorium Hogeschool Gent o.l.v. Wim Konink

Praktisch
Toegangsprijs: voorverkoop/kassa: 15/18€ (niet-studenten), 10/12€ (studenten)

Tickets bestellen:

  • bij een lid van het GUK
  • rechtstreeks bij Muziekcentrum De Bijloke 09/269.92.92, www.debijloke.be of in het bespreekbureau J. Kluyskensstraat 2, 9000 Gent

Met de steun van

  • De Bijloke
  • Koor en Stem
  • KK
  • UGent
  • KBC