Carmina Burana

Gent, De Bijloke, 4 mei 2010

Omdat het Gents Universitair Koor in 2010 haar 10-jarig jubileum vierde en dit niet onopgemerkt wou laten voorbijgaan, hebben we als jong en ambitieus koor besloten om Carmina Burana van Carl Orff uit te voeren. Dit groots opgezet project lag niet alleen in de lijn van de grote vooruitgang die we in de voorbije 10 jaar gemaakt hebben, maar had ook de bedoeling om het GUK in Gent en daarbuiten op een bijzondere manier in de kijker te zetten.

Het project werd organisatorisch en logistiek gesteund door de Universiteit Gent in samenwerking met de Bijloke Muziekcentrum Gent. Aangezien wij de kans kregen om in Muziekcentrum De Bijloke te concerteren en gezien het feestelijke karakter van het concert, besloten we van de gelegenheid, de samenwerking en het enthousiasme van de deelnemers gebruik te maken om meer te organiseren dan een concert alleen. In samenwerking met de Universiteit Gent werd een thematische lezing georganiseerd over Carmina Burana en het daarin gebruikte middelhoog-Duits, de achtergrond en herkomst van de teksten, enz. Bij dit onderzoek werden wij bijgestaan door professoren van de UGent. Zo heeft Prof. De Grauwe een paar sessies met het koor gewerkt om de herkomst en de daaraan gekoppelde historisch correcte uitspraak van de middeleeuwse teksten toe te lichten en te verduidelijken. Op die manier maakten we de link tussen wetenschap en cultuur.

De versie van de Carmina Burana die het GUK bracht is deze voor twee piano’s, slagwerk, drie soli, gemengd koor en kinderkoor. Het GUK koos dus niet voor de versie met groot symfonisch orkest, maar wou bewust de nadruk leggen op het kamermuziekaspect van dit grootse werk.
De samenwerking met bijna uitsluitend Gentse jonge zangers en instrumentisten maakte dit project tot een uniek, interessant en levendig gebeuren.

In samenwerking met
Cantabile Gent o.l.v. Andrew Wise, Koor Hogeschool Gent o.l.v. Jan Vuye en Kinderkoor Koreando o.l.v. Willy Adam
Sopraan: Griet De Geyter / Tenor: Bart De Kegel / Bariton: Philippe Souvagie
Pianisten: Marc Masson & Tae Yoshioka / Slagwerk: Slagwerkers Conservatorium Hogeschool Gent o.l.v. Wim Konink