TUMULTINGENT #2

tumult fb banner aangepast

Met een blitzkrieg annexeerde TUMULTINGENT een jaar geleden het Gentse culturele leven: meer dan 4000 bezoekers wist het atypische kunstenfestival van Tumult.fm te annexeren. En daar bleef het niet bij, want ze zijn terug! TUMULTINGENT #2 is dit jaar ‘bigger and bolder’, met grootse en opkomende namen naast voorlopig onbekend talent. Op verschillende locaties krijgen zij op 19 maart 2014 een platform om zich te tonen. Het publiek krijgt maar één opdracht: trek de stad in en laat je verrassen.

Met KASK en Conservatorium / School of Arts als partner bouwt Tumult dit jaar een meeting point op de Bijlokesite, dat het kloppende hart van het evenement zal worden. TUMULTINGENT koppelt artistieke vrijplaatsen aan de gevestigde cultuurhuizen en zet zo de Gentse creativiteit op de kaart. Dat de woorden van 2 Fabiola in de kunstige context van de tweede editie van TUMULTINGENT zo rijkelijk konden vloeien, had niemand ooit durven vermoeden, maar soit: TUMULTINGENT will lift you up to the highest emotions!

Het Gents Universitair Koor (GUK) en het Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO) zetten hun deuren open op TUMULTINGENT. Vanaf 20u komt u te weten hoe het eraan toegaat op een orkestrepetitie.

Om 22u kunt u genieten van een kort toonmoment: het GUK en het GUSO brengen samen ‘A Spiritual of Anger’. Deze spiritual is een onderdeel van het oratoriumwerk ‘A Child of Our Time’, geschreven door Michael Tippett. Het werd geschreven in de periode 1939-1941. Michael Tippett haalde zijn inspiratie bij de Kristallnacht en wat ervoor gebeurde. In november 1938 te Parijs vermoordt een wanhopige Pools-Duits Joodse jongen een Duitse diplomaat. Twee dagen later vindt de Kristallnacht plaats: de overheid geeft opdracht om joodse eigendommen te vernielen, Joodse Synagogen in brand te steken en Joden te arresteren.

Het werk is dus een aanklacht tegen oorlog en geweld, armoede en verdrukking. Met de tekst en ontroerende muziek wil Michael Tippett ons wakker schudden voor een wereld vol vervolging en geweld, angst en hoop, goed en kwaad. Bovendien is het ook een reis van duisternis naar licht.

Op 1 en 2 mei 2014 brengt het GUK en het GUSO ‘A Child of Our Time’. De eerste avond in de Sint-Pauluskerk van Gent, de tweede avond in muziekcentrum ‘De Bijloke. Op TUMULTINGENT willen het GUK en het GUSO alvast een voorsmaakje geven van dit concert.

https://www.facebook.com/events/694393470625046/