Eclipse

Sint-Machariuskerk, Gent – 4 & 5 december 2019

Joris Derder – dirigent
Marc Masson – pianist

Inspiratie

Eclipse is een muzikale vertaling van een verhaal vol kleur en emotie, vol licht en duisternis. Met dit concert voeren we jullie mee door de verschillende facetten van een zonsverduistering; hoe de maan de zon voorzichtig verschuilt en haar overschaduwd om haar uiteindelijk weer vrij te laten. Een spel van licht en duister, van vreugde en angst, van onverschilligheid en liefde.

Belicht door hoop gaat alles er op aarde gejaagd en beweeglijk aan toe. Er is geen tijd om aandacht te geven aan die mooie zon met haar warm licht. Heel voorzichtig slipt ze een stukje weg. Er wordt niets opgemerkt, de mensen zijn zo druk bezig.

Steeds meer verstopt ze zich achter de maan, verwijdert ze zich verder van de onoplettende mensen die haar niet de energie teruggeven die zij hen toebrengt. Er ontstaat een sfeer van twijfel. Langzaamaan komt het besef bij de mensen: de zon verdwijnt. Er groeit angst en mensen smeken de zon terug te komen. De zon is de kern van een emotionele band die zo complex in elkaar zit. Eens de zon volledig verborgen is, voelt men het tekort van die band en hoe nodig zij is.

De teleurstelling van de zon in de mensen haaft haar er toe gedreven te verdwijnen, maar de nieuwsgierigheid na de smeekbeden die ze aanvankelijk niet vertrouwde is te groot. En behoedzaam loert ze even. Tot haar aangename verrassing is er vreugde te bespeuren onder de mensen die haar opmerken. Meer en meer durft de zon zich van het duister te onttrekken en er ontstaat euforie. De mensen stralen van opluchting en de zon straalt terug.

Programma

 • Little Man in a Hurry – Eric Withacre
 • Benedictio – Urmas Sisask
 • Ubi Caritas – Ola Gjeilo
 • There is faint music – Dan Forrest
 • Peace I Leave with You – Knut Nystedt
 • Hear My Prayer, O Lord – Henry Purcell
 • Miserere – Pärt Uusberg
 • Saule Rãja Mēnestiņ – Arr. Jãnis Porietis
 • Death is Nothing – Piet Swerts
 • Bogoroditse Devo – A. Schnittke
 • Believer – Image Dragons, Arr. Joris Derder
 • An Irish Blessing – Arr. James E. Moore
 • Saude Auda Audeklinu – Andris Sejans
 • Softly – Will Todd